wtorek, 30 czerwca 2020

Tarta z boczkiem i pomidorkami koktajlowymi

Pyszna tarta z boczkiem, szparagami i świeżymi pomidorami. Może uda się Wam jeszcze zrobić, póki są szparagi.

Tarta z boczkiem szparagami i pomidorkami koktajlowymi 

Ciasto

  • 250g mąki 
  • 150g masła 
  • 1 jajo
  • szczypta soli
Farsz
  • 250g boczku
  • Pęczek szparagów 
  • 100g sera feta
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki 
  • Pomidory koktajlowe 
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć do formy, schłodzić w lodówce ok 30min. Następnie podpiec 15min w piekarniku rozgrzanym do 180*C.

Farsz. Boczek pokroić, podsmażyć. Jaja wymieszać ze śmietaną, mlekiem i mąką. Wylać na podpieczony spód. Ułożyć wytopiony boczek, pokrojone szparagi, fetę i pomidorki. Piec dalej ok 25minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz