Ciasto z budyniem i porzeczkami
|
- 175 g zmielonych migdałów
- 175 g masła
- 120 g cukru
- 175 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
Budyń
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku (40 g)
- 500 ml mleka
Nadzienie
- 500 g czerwonej porzeczki, świeżej lub mrożonej, odszypułkowanej
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
- świeże porzeczki do ozdoby
Budyń. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 500 ml mleka i dodając ilość cukru napisaną na opakowaniu. Dobrze zagotować, odłożyć.
Nadzienie. Składniki na nadzienie umieścić w naczyniu i wymieszać.
Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować do połączenia. Otrzymane ciasto będzie bardzo gęste. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wylepić dno formy, na nią równomiernie wyłożyć przygotowany budyń na budyń wyłożyć nadzienie z porzeczki a na górę wyłożyć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 170ºC przez 60 minut. Wyjąć, całkowicie wystudzić. Po wystudzeniu wyjąć z formy, oprószyć cukrem pudrem i ozdobić owocami. Inspiracja Moje Wypieki.
Ciasto kruche z budyniem i porzeczkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz