piątek, 11 marca 2016

Ciasto toffi



Ciasto toffi



Ciasto toffi przepis



Składniki na ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 15 dag miodu
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. Dwie identyczne prostokątne formy wyłożyć papierem do pieczenia (32 x 22 cm, może być większa). Jedną część rozwałkować/wcisnąć w formę i piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Ostudzić.

Składniki na krem:
  • pół litra śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną.

Ponadto:
  • 1/2 puszki masy kajmakowej z puszki
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę toffi (kajmakową), posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.

Moja opinia: Ciasto smaczne, ale myślę, że z kremem budyniowym będzie o wiele lepsze i bardziej miękkie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz