poniedziałek, 5 września 2016

Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Przepis na ciasto ten sam, bo jak dobry to po co zmieniać. Farsz tym razem w śródziemnomorskich klimatach.

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Ciasto
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli
Farsz
  • 200 g liści szpinaku
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 175 g suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g sera feta
  • 8 czarnych oliwek
  • 4 łyżki orzeszków pinii
  • 2 jajka
Ciasto. Z podanych składników wyrobić ciasto. Wyłożyć w dobrze posmarowanej masłem formie. Wstawić do lodówki na 30 min, następnie podpiec k 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Farsz. Szpinak włożyć na dużą patelnię lub do garnka, wlać 3 łyżki wody i mieszając gotować przez chwilę aż szpinak zwiędnie. Przełożyć na sito, odsączyć, dokładnie odcisnąć płyn, pokroić, doprawić gałką.
Wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodać pokrojony w kosteczkę ser feta, pokrojone na plasterki oliwki, zrumienione orzeszki pinii i jajka, dokładnie wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec jeszcze ok 25 min, aż farsz się zetnie.

Tarta ze szpinakiem przepis

Tarta z suszonymi pomidorami przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz