czwartek, 8 grudnia 2016

Pastelowy tort budyniowy

Puszysty, lekki, delikatny, nie za słodki. Zupełnie jak nie tort.

16 porcji, 1 porcja  kcal

Tort budyniowy z kremem na mleku kokosowym



Biszkopt budyniowy
  • 6 jaj
  • 3 łyżki cukru
  • 3 budynie (waniliowy, malinowy i czekoladowy)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem na mleku kokosowym
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml wody
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • 250g serka mascarpone
Dodatkowo
  • dżem brzoskwiniowy
  • wiórki kokosowe
  • owoce do przybrania

Biszkopt. Z 2 jaj oddzielić żółtka, ubić białka, dodać 1 łyżkę cukru, następnie budyń waniliowy i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać delikatnie. Wylać do formy wyłożonej papierem. Piec ok 2o min w piekarniku nagrzanym do 180*C lub do suchego patyczka. Kolejne 2 budynie zrobić tak samo.
Krem. Mleko kokosowe zagotować z cukrem. Budyń rozpuścić w wodzie. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Odstawić do przestudzenia. Maskaronem wymieszać z przechłodzonym kremem. Czekoladowy biszkopt ułożyć na paterze posmarować połową dżemu brzoskwiniowego, rozprowadzić 1/3 kremu, przyłożyć biszkoptem malinowym. Ponownie rozsmarować 2 połową dżemu i 1/3 kremu. Ułożyć biszkopt waniliowy. Całość posmarować pozostałą częścią kremu. Boki posypać wiórkami kokosowymi. Wierzch udekorować owocami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz