Szybkie, bardzo popularne smaczne ciacho. Za każdym trochę ma inny smak bo zawsze dodam coś innego, ostatnio został mi syrop, w którym gotowały się gruszki do tarty. Idealnie nadał się do nasączenia biszkoptu.
W-Z |
Ciasto
- 4 jaja
- 240 g cukru
- 200 g mąki
- 40g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 500ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- Dżem wiśniowy lub inny nie za słodki
- owoce z nalewki (ja najczęściej dodaje wiśnie lub aronie)
- polewa czekoladowa
Ciasto. Jaja ubić z cukrem, aż się rozpuści, stopniowo dodawać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać, przelać na blaszkę wyłożoną papierem. Pie w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25min lub do suchego patyczka. Zostawić do przestygnięcia.
Krem. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem.
Wygląda smacznie☺ a jaki wymiar blaszki..No i czy biszkop NIE będzie twardy po upieczeniu😏😏
OdpowiedzUsuńWymiary blachy ok 20x20.ciasto jest mięciutkie.
UsuńWygląda smacznie☺ a jaki wymiar blaszki..No i czy biszkop NIE będzie twardy po upieczeniu😏😏
OdpowiedzUsuń