Tarta z ricottą i pommidorami |
Spód
- 250g mąki
- 150g masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 500g pomidorów
- 500g sera ricotta
- 2 jaja
- 50g parmezanu
- 2 cebulki dymki
- sól, pieprz
Ciasto. Z podanych składników wyrobić ciasto, wyłożyć formę do tarty, włożyć do lodówki na min 30min. Podpiec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200*C.
Farsz. Ricottę, jaja, parmezan wymieszać, dodać pokrojoną dymkę, doprawić, przelać na podpieczoną tarte, powciskać pokrojone pomidory. Piec ok 25 w temp. 180*C, aż farsz się zetnie. Po upieczeniu udekorować rukolą lub szczypiorkiem i startym parmezanem.
Tarta z ricottą i pomidorami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz