Delikatne mięciutkie ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady. Zamiast czekolady można dodać dowolne bakalie. Inspiracja Mała Cukierenka.
Ciasto
- 250ml jogurtu naturalnego
- 1 jajo
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- ekstrakt waniliowy
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół tabliczki czekolady
Lukier
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Ciasto. Jogurt, cukier, jajo, ekstrakt i olej wymieszać. Dodać mąkę, sodę i proszek. Wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną w kosteczki czekoladę. Lekko przemieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem Piec ok 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po upieczeniu polać polewą zrobioną z soku cytrynowego i cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz