Pyszny przekładaniec, przy którym się odrobinę napracujemy szczególnie jeśli nie mamy puree dyniowego, tylko musimy go najpierw zrobić. Inspiracja Mała Cukierenka.
Ciasto z kremem dyniowym |
Ciasto
- 3 jaja
- 180g cukru
- 180g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem serowy
- 350g sera twarogowego
- 200ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Krem dyniowy
- 400g puree z dyni
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 galaretka pomarańczowa
- ekstrakt waniliowy
- 200ml śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
- 50g pokrojonych orzechów
Ciasto. Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać krótko. Przełożyć do formy wyłożonej papierem. Piec ok 20min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Zostawić do przestygnięcia.
Krem serowy. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać twaróg i cynamon, wymieszać. Przełożyć na biszkopt.
Krem dyniowy. Galaretkę z żelatyną rozpuścić w pół szklanki przegotowanej wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodać przyprawy, puree z dyni, na koniec przechłodzoną galaretkę. Wymieszać razem i przełożyć na krem serowy. Wierzch posypać pokrojonymi orzechami.
Ciasto z masą serową i kremem dyniowym |
Ciasto z kremem dyniowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz