Bardzo treściwa tarta, jeden mały kawałeczek i będziecie pojedzenie. Inspiracja Kwestia Smaku.
|
Tarta z kiełbasą i pieczarkami |
Ciasto
- 250g mąki
- 150g masła
- 1 jajo
- 1/2 łyżeki soli
Farsz
- 2 czerwone cebule
- 2 laski kiełbasy wiejskiej
- 250g pieczarek
- 150g tartego żółtego sera
- 3 jaja
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka natki z pietruszki
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na formę do tarty, ponakłuwać i włożyć do lodówki na min 30 min. Następnie podpiec spód w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 15min.
Farsz. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni na łyżce masła. Przełożyć do miseczki. Pieczarki umyć i pokroić na ćwiartki, podsmażyć na łyżce masła, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki z cebulą. Kiełbasę pokroić w plasterki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczka, pietruszkę posiekać drobno. Wymieszać wszystko razem. W miseczce wymieszać jaja, śmietanę, mleko, dodać odrobinę soli i pietruszkę. Farsz wyłożyć na podpieczony spód , zalać masą śmietanowo jajeczną. Piec ok 25min w temp 180*C.
|
Tarta z kiełbasą i pieczarkami |
|
Tarta z kiełbasą i pieczarkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz