Bardzo fajna propozycja na śniadanko. Polecam posypane cukrem pudrem z odrobiną dżemu. Inspiracja Kwestia Smaku.
|
Placki z jabłkami i rodzynkami |
Składniki
- 250g prażonych jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki rodzynek
- 200g twarogu
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 jaja
- ekstrakt z wanilii
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
- masło do smażenia
- dżem
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier, mąkę, wymieszać. Następnie dodać prażone jabłka i rodzynki. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, lekko wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, nakładać ciasto łyżką i smażyć z dwóch stron, tak aby się lekko zarumieniły. Posypać cukrem pudrem, podawać z dżemem.
|
Placki z jabłkami i rodzynkami |
|
Placki z jabłkami i rodzynkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz