Sztafetki
|
Ciasto
- 320g białek
- 210g cukru
- 90g zmielonych orzechów
- 80g mąki
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
Krem kawowy
- 40g masła
- 40g mąki
- 1 łyża kawy rozpuszczalnej
- 200ml mleka
- 150g cukru pudru
- 250g masła
- 1 łyżka rumu
Dodatkowo
- tabliczka mlecznej czekolady
Ciasto. Białka ubić na pianę, dodać cukier cały czas mieszając. Następnie dodać zmielone orzechy i mąkę. Lekko wymieszać. Rozlać na 2 większe blachy (ja użyłam 20/35), wyrównać, wierzch posypać cukrem pudrem. Piec w nagrzanym do 200*C ok 8min. Ciasto nie może być za suche, bo się będzie łamać.
Krem kawowy. 40g masła rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Wlać mleko, dodać kawę, mieszać aż zrobi się gładki budyń. Zostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem, dodać przestudzony budyń, na koniec łyżkę rumu, dokładnie wymieszać.
Ciasto pokroić wzdłuż, tak aby powstały 4 paski o długości 10/35cm. Każdy pasek od spodniej strony (tej bez cukru pudru) posmarować 1/4 kremu. Zwinąć w rulonik, ułożyć na blachę i włożyć do lodówki na min 1h aby krem stwardniał. Czekoladę rozpuścić w odrobinie mleka lub śmietanki. Ruloniki pokroić na 5cm kawałki, boki zanurzyć w czekoladzie, zostawić do przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz