wtorek, 31 marca 2020

Pazurki z makiem

Drożdże to na razie towar deficytowy, ale może w końcu znowu się pojawią na sklepowych półkach i będzie okazja do wypróbowania  nowego przepisu. 
Pazurki z makiem

Ciasto
  • 500g mąki
  • 150g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50g drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie makowe
  • 250g maku
  • 4 białka
  • olejek migadłowy
  • bakalie 
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 100g masła
Ciasto. Masło, żółtka, cukier waniliowy utrzeć. Do letniego mleka dodać cukier, drożdże i odrobinę mąki, wymieszać odstawić na 10 min, aby ciasto zaczęło "pracować". Mąkę wsypać do dużej miski dodać sól, utarte żółtka, zaczyn. Wyrabiać ok 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na ok 30min.

Nadzienie makowe. Mak sparzyć, zemleć. Masło rozpuścić, dodać mak, olejek, miód, bakalie, kakao. Wymieszać, jeśli będzie mało słodkie można dodać trochę cukru.
Ciasto rozwałkować na kwadrat, wyciąć prostokąty, na jednej połowie prostokąta położyć nadzienie makowe, drugą ponacinać i zawinąć na nadzienie makowe. Posmarować roztrzepanym jajkiem, zostawić na chwilę do podrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25-30min, aż pazurki będą przyrumienione, ostudzić, polukrować wg uznania.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz