Szarlotki robię częstą, ale taką z beza robiłam chyba pierwszy raz i napawano nie ostatni. Pyszna była. Kruche ciasto, lekko kwaskowate jabłka i słodka, odrobinę chrupiąca beza.
Ciasto kruche
- 300g mąki
- 80g cukru
- 150g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
Jabłka
- 2kg kwaśnych jabłek
- 100g cukru
- 1 łyżka cynamonu
Beza
- 3 białka
- 150g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić ok 1h w lodówce następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem, ponakłuwać. Podpiec w piekarniku nagrzanym do ok 180*C ok 15 min.
Jabłka. Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę, włożyć do rondelka, wsypać cukier i cynamon. Smażyć ok 15min aż odrobinę zmiękną. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
Beza. Białka ubić, dodać cukier, wymieszać. Dodać mąkę. Krótko wymieszać. Wyłożyć na jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15min. Następnie obniżyć temperaturę do 120*C i suszyć jeszcze ok 20min.
Inspiracja Kwestia Smaku.
Inspiracja Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz