Przekładaniec brzoskwiniowy |
Ciasto
- 2 jaja
- 120g cukru
- 120g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus brzoskwiniowy
- 1 puszka brzoskwiń
- 30g żelatyny
- 3 łyżki wody
Mus jogurtowy
- 800ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru
- 20g żelatyny
- 2 łyżki wody
Dodatkowo
- paczka herbatników
- filiżanka mocnej herbaty
- polewa czekoladowa
Ciasto. Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Przelać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarnik nagrzanym do 180*C ok 20 min. Odstawić do przestygnięcia.
Mus brzoskwiniowy. Żelatynę zalać wodą i zostawić, by napęczniała. Brzoskwinie razem z sokiem zmiksować na gładką masę. Żelatynę podgrzać, żeby się rozpuściła, dodać kilka łyżek musu brzoskwiniowego, mieszać energicznie, dodać pozostały mus brzoskwiniowy i dokładnie wymieszać. Tężejącą masę brzoskwiniowa przelać na ciasto, wstawić do lodówki, aby stężała mocno.
Mus jogurtowy. Żelatynę zalać wodą i zostawić, by napęczniała. Jogurt wymieszać z cukrem Podgrzać delikatnie, dodać kilka łyżek jogurtu, dokładnie i energicznie wymieszać. Masa szybko tężeje. Przelać na warstwę musu brzoskwiniowego. Na wierchu poukładać herbatniki nasączone w herbacie. Wierzch polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz