Bardzo znany przekładaniec z kremem i ananasem, mocno nasączony alkoholem. Ponieważ ja robiłam wersję dla dzieci, nasączyłam sokiem ananasowym zamiast spirytusem.
Ciasto
- 6 białek
- 3 żółtka
- 150g kokosu
- 2 łyżki maku
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 500ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 6 żółtek
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki
- 250g masła
Dodatkowo
- 1 puszka ananasa
- paczka herbatników
- polewa czekoladowa
- 3 łyżki spirytusu
Ciasto. Białka ubić, dodać cukier wymieszać. Dodawać kolejne składniki. Mieszać do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec ok 20min w temp. 1808C. Zostawić do przestudzenia
Krem. Z mleka, cukru, żółtek, mąki i budyniu ugotować budyń. Zostawić do przestygnięcia. Masło utrzeć, dodawać przestudzony budyń. Wszystko dokładnie wymieszać. Połowę kremu wyłożyć na ciasto ułożyć pokrojone ananasy, przykryć pozostałym kremem. Na wierchu poukładać nasączone herbatniki. Całość polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz