Cappuccino |
Biszkopt kakaowy
- 8 jaj
- 300g cukru
- 250g mąki
- 50g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe
- 5 białek
- 200g kokosu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem cappuccino
- 5 żółtek
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 250g masła
- 30g cappuccino waniliowego
Biszkopt kakaowy. Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem. Piec w piekarnik nagrzanym do 180*C ok 25min. Zostawić do przestudzenia. Przekroić na dwa placki.
Ciasto kokosowe. Białka ubić, dodać cukier, kokos i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20 min.
Krem cappuccino. Z mleka, cukru, mąki, budyniu żółtek i cukru waniliowego ugotować budyń. Zostawić do przestudzenia. Masło utrzeć dodawać po łyżce przestudzanego budyniu i kawę dokładnie wymieszać.
Jeden placek kakaowy ułożyć na blaszce, posmarować połową kremu, przełożyć ciastem kokosowym, posmarować drugą częścią kremu. Położyć drugi placek kakaowy. Całość polać polewą czekoladową.
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuń