Ostatnio wrzucałam przepisy wymagające trochę pracy, to robi się szybko, a jest pyszne. Piekłam już wiele razy i zawsze wychodzi super.
Ciasto pomarańczowe
- 250g cukru
- 3 jaja
- 1 duża pomarańcza
- 100g masła
- 130g śmietanki kremówki 30%
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ciasto pomarańczowe. Pomarańczę sparzyć, wyszorować, pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórką, zblendować, dodać jajka i cukier, ubijać nad parą, podgrzewając do 37*C aż cukier się rozpuści. Dodać masło i śmietanę, wymieszać. Dodać resztę składników i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 50 min. Sprawdzić patyczkiem konsystencję, jeśli ciasto jest upieczone, patyczek powinien być suchy. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz