poniedziałek, 20 lutego 2017

Sernik czekoladowy z gruszkami

Bardzo czekoladowy sernik. W konsystencji bardziej przypomina mus, ale mały kawałeczek wystarczy, żeby poczuć się sytym.

Sernik czekoladowy z gruszkami



Spód
  • 100g herbatników maślanych
  • 40g roztopionego masła
Masa serowa
  • 750g twarogu sernikowego
  • 250g serka mascarpone
  • 200g cukru
  • 4 jaja
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 budyń waniliowy
Dodatkowo
  • kilka małych twardych gruszek
  • 800ml przegotowanej wody
  • laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
Polewa czekoladowa
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g mlecznej czekolady
  • 100g śmietany kremówki 30%
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
Spód. Ciasteczka pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.

Gruszki. Wodę zagotować z przyprawami, do gotującej dodać obrane gruszki. Gotować ok 30min. Zostawić do ostygnięcia, odsączyć.

Masa serowa. Czekoladę roztopić. Do miski przełożyć serki i cukier, wymieszać. Dodać ciepła roztopioną czekoladę, następnie wbijać po jednym jajku cały czas mieszając na niezbyt dużych obrotach. Na koniec dodać przesiane kakao i budyń, wymieszać dokładnie i przelać na spód z ciasteczek. Odsączone gruszki ułożyć na serniku. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170*C przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130*C i piec jeszcze przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić do ostygnięcia.  Przestygnięty wstawić do lodówki na parę godzin.

Polewa. Czekoladę poszatkować. Śmietankę zagotować z przyprawami, zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Polewę odstawić na około 15 minut do przestygnięcia. Inspiracja Mała Cukierenka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz