środa, 24 sierpnia 2016

Księżyce z rumową polewą

Przepis na księżyce z lukrem już był tutaj, ale ten jest o niebo lepszy. Może to przez ten rum...

Księżyce z rumową polewą




Ciasto

  • 6 jaj
  • 250 g masła
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 250 g czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
  • 300 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki rumu
Czekoladę rozpuścić. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać żółtka, przechłodzona czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę. Wymieszać delikatnie i przelać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C  ok 45min lb do suchego patyczka. W międzyczasie przygotować polewę. Wszystkie składniki wymieszać, wylać na gorące ciasto wyjęte z piekarnika, Zostawić do przestygnięcia. szklaneczką wykrawać księżyce.
Księżyce tureckie przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz