piątek, 5 sierpnia 2016

Ciasto kruche z jagodami i masą serową

Fantastyczny sernik z jagodami. Masę serową zrobiłam z podwójnej porcji.

Sernik z jagodami




Ciasto na spód
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 2 jajka
Masa serowa
  • 400 g zmielonego twarogu
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub pomarańczy
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 400 g jagód
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier wanilinowy i pokrojone na kawałki masło. Wszystko posiekać nożem na drobne kawałeczki i wymieszać. Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie ciasto.  Uformować kulę i włożyć do lodówki na około 30 - 60 minut.
Do miski włożyć ser, skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier, cukier wanilinowy i proszek budyniowy. Wymieszać. W oddzielnej misce ubić śmietanę 30%  sztywną pianę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno.
Delikatnie połączyć łyżką masę serową z ubitą śmietaną i wyłożyć ją na ciasto. Posypać jagodami równomiernie po całej powierzchni i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez około 45 minut lub nieco dłużej, aż boki i spód ciasta będą ładnie zrumienione na złoty kolor a masa serowa będzie ścięta. Masa dodatkowo zastygnie po ostudzeniu ciasta.

Sernik z jagodami na kruchym spodzie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz