poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Królewiec

Ciasto klasyk. Mój ulubiony miodownik. Kto go nie zna?

Królewiec przepis


Ciasto miodowe
  • 300g mąki
  • 150g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajo
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
Biszkopt
  • 3 jaja
  • cukier (tyle ile ważą jaja)
  • mąka (tyle ile ważą jaja)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 mąki pszennej
  • dżem wiśniowy
  • polewa czekoladowa
Ciasto miodowe. Z podanych składników na ciasto miodowe zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Włożyć na chwilę do lodówki. Rozwałkować i upiec 2 placki na takiej samej blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*C ok 12-15 min na złoty kolor.

Biszkopt. Jaja z cukrem wymieszać, ubić, aż podwoi się objętość. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i upiec w takiej samej blaszce jak miodowniki.

Krem. Mleko przelać do garnka, odlać pół szklanki. Do mleka dodać masło, cukier i cukier waniliowy. Do szklanki z mlekiem dodać obie mąki rozmieszać i wlewać do gotującego się mleka. Gotować mieszając. Połowę gorącego kremu przełożyć na pierwszy miodownik, przykryć biszkoptem, przełożyć drugą częścią kremu, przyłożyć drugim plackiem miodowym. Dżem podgrzać w garnuszku, gorący rozsmarować ciasto. Pozostawić do zastygnięcia, polać polewą czekoladową.  



1 komentarz: