wtorek, 30 sierpnia 2016

Kilimandżaro

Bardzo efektowny przekładaniec, pyszny budyń na bazie żółtek, całość rewelacja. Jak to przekładańce, jest z nimi roboty, ale warte efektu końcowego.

Kilimandżaro




Ciasto
  • 6 jajek
  • 180g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 30g kakao
  • 1 łyżka jogurtu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa
  • 1,5kg jabłek 
  • 2 łyżki masła
  • 2 galaretki cytrynowe

Krem budyniowy
  • 500ml mleka
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła
Polewa czekoladowa
Ciasto. Rozbić jajka i oddzielić. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru.  Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno: żółtka, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do dwóch jednakowych blaszek do pieczenia wyłożonych papierem. Piec w nagrzanego do 180C piekarnika przez 20 minut. Wystudzić.

Masa Jabłkowa. Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać masło i smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wsypać galaretki w proszku i dokładnie  wymieszać. Smażyć jeszcze około 2 minut, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia.

Krem budyniowy. Utrzeć żółtka z cukrem. Wsypać oba rodzaje mąki, wlać mleko i dokładnie wymieszać. Postawić rondel na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia.
Utrzeć miękkie masło na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce zimny budyń.

Składanie. Tężejącą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt pozostawiony w blaszce. Wyrównać powierzchnię i wstawiłam na godzinę do lodówki aby masa dobrze zastygła. Na stężałej masie jabłkowej rozłożyć równomiernie krem budyniowy. Przykryć drugim biszkoptem. Polać przestudzoną polewą czekoladową. Ponownie wstawiłam do lodówki.

Ciasto Kilimandżaro

Ciasto Kilimandżaro przepis

3 komentarze:

  1. Wszystko Oki ale chyba niedokładnie na masę jabłkowa nałożyć krem jabłkowy? powinno być krem budyniowy

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dobrze mieć takich uważnych obserwatorów, już poprawione

    OdpowiedzUsuń