sobota, 27 sierpnia 2016

Przekładaniec z frużeliną wiśniową

Efektownie wygląda, bardzo dobrze smakuje. Kwaśne wiśnie i słodka śmietanka, nawet dzieciom posmakowało.


Przekładaniec z frużeliną wiśniową



Ciasto

250g mąki
150g masła
120g cukru
2 duże jajka
6 łyżek mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Warstwa wiśniowa

500g wydrylowanych wiśni
75g cukru
200ml zimnej wody
50g skrobi kukurydzianej

Warstwa śmietanowa

300ml śmietany kremówki 30%
11/2 łyżeczki cukru pudru
1 zagęstnik do śmietany
czekolada do dekoracji

Ciasto. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać pozostałe składniki cały czas mieszając. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 30 min, do suchego patyczka. Ostygnięte ciasto rozkroić na dwa placki.
Warstwa wiśniowa. Wiśnie wydrylować, włożyć do garnka zasypać cukrem i gotować. Do gotujących wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczaną w wodzie. Cały czas mieszać, aż zgęstnieje. Przelać na placek, Przykryć drugim. Wierzch docisnąć drugą blaszką i ochłodzić. Można wstawić do lodówki.
Warstwa śmietanowa. Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem. Ubitą przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto. Posypać startą czekoladą.


Przekładane z wiśniami

Ciasto z wiśniami

2 komentarze: