niedziela, 21 sierpnia 2016

Rolada czekoladowa z kremem kawowym

Rolada z kawałkami czekolady i orzechów. Nie sądziłam, że to się może udać, a jednak. Krem kawowy już był w innym przepisie, ale się dobrze sprawdza i pasuje do różnych ciast.


Rolada czekoladowo-orzechowa z kremem kawowym



Ciasto
  • 4 jaja
  • 80 g cukru pudru
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 30 g orzechów
  • 70 g mąki
Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Ciasto. Orzechy drobno pokroić lub zmielić, czekoladę drobno pokroić. Białka ubić n pianę dodać cukier, dalej ubijając dodawać żółtka. Następnie dodać mąkę orzechy i czekoladę. Delikatnie wymieszać i wylać na szeroką blachę wyłożoną papierem. Piec ok 20 min w temperaturze 180*C. Gorący placek położyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, ściągnąć papier i zwinąć biszkopt razem ze ściereczką, pozostawić do przestygnięcia.
Krem. Wszystkie składniki kremu wkładamy do miski i mieszamy, aż krem będzie sztywny. Kremem przekładamy roladę, wierzch posmarować pozostałą częścią kremu lub polewą czekoladową.

Rolada z kawałkami czekolady i orzechów  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz