wtorek, 2 sierpnia 2016

Jagodzianki

Czy można poprzestać na jednej? Nie bardzo. Smaczne krucho-drożdżowe bułeczki na śniadanie wypełnione jagodami.

Jagodzianki



Składniki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • ok. 300 g jagód
  • żółtko + 1 łyżka mleka
  • lukier

Drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Pokruszyć je i wsypać do kubka, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 - 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka ubić z  cukrem. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite z cukrem żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 i 1/2 godziny.
Wyłożyć ciasto na stolnicę, chwilę powyrabiać, uformować kulę i podzielić ją na 16 równych części. Nałożyć 3 łyżeczki jagód na każdą część, dokładnie zlepić brzegi ciasta. Następnie uformować w dłoniach zgrabny wałeczek. Położyć go łączeniem do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórzyć z resztą ciasta. Bułeczki układać z zachowaniem odstępów. Odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180* C  Wierzch jagodzianek posmarować delikatnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 16 - 18 minut na złoty kolor w środkowej części piekarnika. Polukrować.

Jagodzianki

Bułeczki z jagodami

Drożdżówki z jagodami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz