niedziela, 14 sierpnia 2016

Tarta z botwiną i serem kozim

Kolejna tarta śniadaniowa. Dzisiaj Goście Willi Maciejka raczyli się tartą z kozim serem i botwinką. Najlepiej smakuje, kiedy jest odrobinę ciepła.


Tarta z botwinką i kozim serem



Ciasto
  • 150g schłodzonego masła
  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 2 pęczki boćwiny
  • 200g sera koziego twarogowego
  • 4 jaja
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • sól i pieprz
Mąki przesiać i dokładnie wymieszać ze sobą, dodać sól, schłodzone masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.
Następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Spód nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.

Boćwinę umyć i zblanszować w wrzącej wodzie 4-6 minut, odcedzić pokroić. Następnie wyłożyć na podpieczony spód.
Roztrzepać jajka, wlać do nich mleko, dodać serek  i twardy ser i mieszać do momentu gdy składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem i wylać na podpieczony spód z ułożonymi dodatkami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut – do czasu aż jajka się zetną – jeśli farsz będzie płynny odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.
Po upieczeniu tatrę wyjąć z piekarnika. Kroić po 5-10 minutach.

Tatrta śniadaniowa

Tarta z kozim serem i botwiną przepis




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz