czwartek, 25 sierpnia 2016

Jogurt z frużeliną wiśniową i kruszonką

Kolejna propozycja na pyszne zdrowe śniadanie, lub smaczny podwieczorek. Jogurty owocowe w sklepie mają długą listę składników, nie koniecznie zachęcająco do zjedzenia. Tu lista też jest spora, ale jest w niej tylko to co dobre :) . U nas dzieciaki i nie tylko :) , dosłownie rzucili się na ten smakołyk i pytały czy jest jeszcze.

Jogurt z frużeliną wiśniową i kruszonką




Kruszonka orzechowa

* 25 g schłodzonego masła
* 25 g cukru
* 25 g płatków owsianych górskich
* 15 g mąki pszennej
* 10 g mielonych orzechów

Frużelina wiśniowa

* 200 g wiśni
* 2 łyżek cukru
* 1/2 łyżeczki  soku z cytryny
* 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Warstwa jogurtowa

* 400 ml jogurtu naturalnego
* opakowanie cukru waniliowego

Wiśnie umyć wypestkować przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i cukier gotować. Odlać powstały sok, wymieszać z mąką ziemniaczaną i przelać do wiśni. Zagotować. Przełożyć do szklaneczek.
Warstwa jogurtowa. Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i przełożyć na frużelinę wiśniową.
Kruszonka. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zmieszać razem. Włożyć na chwilę do lodówki. Przełożyć na blachę piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15 min na złoty kolor. Upieczoną, ochłodzoną kruszonkę przełożyć na jogurt. Kruszonki można przygotować więcej, przełożyć do szczelnego pojemniczka i przechowywać.
Śniadanie bez chleba

Pyszne śniadanie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz