czwartek, 18 sierpnia 2016

Marchewkowy chlebek z kremem kawowym i kawałkami czekolady

Bardzo lekkie ciasto, krem kawowy świetnie pasuje, ale myślę, że można go spokojnie zastąpić innym lub tylko posmarować dżemem. Przepis na małą keksówkę.

Chlebek marchewkowy z remem kawowym i czekoladą


Ciasto
  • 2 jaja
  • 60 g cukru pudru
  • 120 g startej marchewki
  • 40 g kaszy manny
  • 40 g bułki tartej
  • skórka otarta z cytryny
Krem kawowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • pół kostki gorzkiej czekolady

Ciasto. Marchewkę umyć, zetrzeć na małym lub  średnim oczku. Białka ubić. Żółtka wymieszać z cukrem, dodać startą marchewkę, skórkę cytrynową i ubite białka. Dodać kaszę mannę i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Przelać do małej keksówki wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20 min lub do suchego patyczka.

Krem. wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać, aż masa będzie zwarta i sztywna, przełożyć na przestudzony placek i posypać  pokrojonymi kawałkami czekolady.

Chlebek marchewkowy

Ciasto marchewkowe przepis

1 komentarz: