wtorek, 21 lutego 2017

Truskawki z kremem i kruszonką

Taki prosty w wykonaniu, a jaki pyszny. Kruszonkę polecam od razu zrobić w podwójnej porcji, bo będzie dobra nawet do posypania jogurtu, a spokojnie można ją przechowywać w zamkniętym pojemniczku.

Truskawki z kremem i kruszonką




Mus truskawkowy
  • 500g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Krem
  • 250g serka mascarpone
  • 100g jogurtu
  • 1 łyżka cukru
  • ekstrakt waniliowy
Kruszonka
  • 25g masła
  • 25g cukru
  • 25g płatków owsianych
  • 15g mąki
  • 10g orzechów włoskich
Mus truskawkowy. Truskawki przełożyć do rondelka, dodać cukier i ok 10 min poddusić. Zblendować. Mąkę rozmieszać w 1/4 szklanki wody i wlać do truskawek, mieszać aż się zagotują. Dodać sok z cytryny i przemieszać. Rozłożyć do pucharków.

Krem. Składniki przełożyć do miseczki i wymieszać. Przełożyć na zimn mus truskawkowy.

Kruszonka. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki, zagnieść, rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15 min, aż kruszonka się zarumieni. Zostawić do przestygnięcia. Jeśli się bardzo poskleja, można rozkruszyć w rękach. Chłodną posypać deser tuż przed podaniem, aby nie nasiąknęła.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz