niedziela, 19 lutego 2017

Brazylianka

Kolejny ciekawy miodownik, z masą budyniową i jabłkowo-galaretową. Placki miodowe są mięciutkie, nie twardnieją.

Brazylianka



Ciasto
  • 500g mąki
  • 2 jaja
  • 100g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 300g cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody
Krem budyniowy
  • 1 szklanka mleka
  • 100g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150g masła
  • 1 cukier waniliowy
Masa jabłkowa
  • 1kg jabłek
  • 1 galaretka agrestowa
Ciasto. Składniki przełożyć na deskę i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części i upiec placki, każdy osobno. Piec na złoty kolor ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Zostawić do przestygnięcia.

Krem budyniowy. Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodawać po łyżce przestudzony budyń i dobrze wymieszać.

Masa jabłkowa. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Podsmażyć, dodać galaretkę i wymieszać, żeby się rozpuściła.

Przełożenie. Na blat ciasta ułożyć przestygniętą masę jabłkową, przyłożyć plackiem drugim, rozsmarować krem, ułożyć trzeci placek. Wierzch polać polewą czekoladową.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz