środa, 22 lutego 2017

Ciasto cappuccino z polewą z białej czekolady

Szybkie w wykonaniu, puszyste, z polewą z białej czekolady, która idealnie pasuje do całości.

Ciasto cappuccino z polewą z białej czekolady

Ciasto
  • 225g masła
  • 225g mąki
  • 180g cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki kawy cappuccino rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
  • 3 łyżki mleka
  • 55g masła
  • 100g białej czekolady
  • 140g cukru pudru
Ciasto. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku. Dodać lekko przestudzona kawę, zmiksować. Dodać suche przesiane składniki, wymieszać do połączenia składników. Piec ok1h w piekarniku nagrzanym do 180*C. Zostawić do przestudzenia.

Polewa czekoladowa. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do garnuszka razem z masłem i mlekiem. Roztopić na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Dodać przesiany cukier i wymieszać dokładnie. Polewą polać ciasto. Inspiracja Moje Wypieki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz