piątek, 17 lutego 2017

Torcik brzoskwiniowy

Niby nie sernik, a jak sernik, lekki orzeźwiający, bardzo smaczny.

Torcik brzoskwiniowy


Ciasto
  • 2 jaja
  • 70g cukru
  • 50g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
Warstwa maślankowa
  • 1l maślanki
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
Dodatkowo
  • brzoskwinie w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
Ciasto. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, przesiane mąki. Lekko przemieszać. Przelać do blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15min. Zostawić do przestygnięcia.

Warstwa maślankowa. Galaretki rozpuścić w pół litra przegotowanej wody. Lekko tężejącą wymieszać z maślanką. Przelać na biszkopt. Odstawić, aby stężało. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie. Galaretkę wykonać wg przepisu na opakowaniu. Tężejącą przelać na brzoskwinie. Wstawić do lodówki, aby mocno stężało.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz