wtorek, 7 lutego 2017

Tarta z bananami i czekoladą

Kruche ciasto, banany, czekolada, idealnie zrównoważone smaki.


Tarta z bananami i czekoladą


Spód
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 220g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie
  • 5 bananów
  • 300g czekolady gorzkiej
  • 180ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki wody
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować, wyłożyć formę na tartę. Schłodzić w lodówce przez ok 1h.

Nadzienie. Czekoladę rozpuścić w wodzie. Podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuści. Śmietankę i mieszać do połączenia.
Na schłodzonej tarcie poukładać pokrojone w plasterki banany, zalać czekoladową masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 20 minut. Zostawić do przestygnięcia. Inspiracja Kwestia Smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz