sobota, 11 lutego 2017

Pieczarki

Efektowne, chociaż smakiem nie powalają. Ale jak się je posmaruje odrobią dżemu, smakują wyśmienicie. Fajne, jeśli chcecie zachęcicie swoich milusińskich do pomocy w kuchni. Te wykonała Ola z dziećmi naszych Gości i oczywiście z Hubertem.

Pieczarki



Składniki
  • 150g masła
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 70g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • kakao
  • armat śmietankowy

Z podanych składników (bez kakao) zagnieść ciasto. Schodzić na chwilę w lodówce ok 30 min. Następnie urywać po kawałku ciasta i toczyć kulki wielkości orzechów włoskich. Zakrętkę od butelki plastikowej zanurzyć w kakao i odcisnąć w ciasteczkach. Ułożyć na blaszkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 13 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz