piątek, 24 lutego 2017

Ciastka pełnoziarniste

Kruche ciasteczka z aromatem miodowym, można je jeść same, można posmarować dżemem lub czekoladą. Jak kto lubi.

Ciastka pełnoziarniste

Składniki
  • 160g mąki pełnoziarnistej
  • 100g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Odrywać po odrobinie, robić kulik mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, następnie rozpłaszczyć lekko ręką na blaszce wyłożonej papierem, można odcisnąć wzroki za pomocą widelca. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 10 min, aż się lekko zarumienią. Moje chyba się odrobinę za dużo zarumieniły :), ale i tak były pyszne i szybko zniknęły. Po upieczeniu są bardzo miękkie i delikatne, należy je zostawić aby przestygły i lekko stwardniały. Inspiracja Kwestia Smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz