poniedziałek, 6 lutego 2017

Cytrynowiec

Wydaje się skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Jest za to bardzo orzeźwiające. Budyń ma mocny cytrynowy smak, który przełamuje słodka kremowa śmietana.



Cytrynowiec



Ciasto
  • 200g masła
  • 170g cukru pudru
  • 4 jaja
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem cytrynowy
  • 300ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • sok z 4 cytryny
  • 50g cukru
  • 125g masła
  • 50ml wody
Warstwa śmietankowa
  • 500ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmetan-fixy
Lukier cytrynowy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szklanka cukru pudru
Dodatkowo
  • Paczka herbatników
  • sok z 1 cytryny rozpuszczony w 1/3 szklanki wody
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2. Uformować kuliki i schłodzić w lodówce ok 1h. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 min do suchego patyczka. Ochłodzić. Sok z 1 cytryny połączyć z wodą. Nasączyć ochłodzony placek.

Budyń. Mleko zagotować z cukrem. W kubeczku wymieszać wodę, sok z cytryny i budyń. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje.  Następnie dodać masło i mieszać aż masło się rozpuści i połączy z budyniem. Ciepły krem przelać na placek. Zostawić do stężenia.

Warstwa śmietankowa. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixem. Przełożyć na budyń cytrynowy. Na wierzchu poukładać herbatniki.

Lukier cytrynowy. Sok wymieszać z cukrem pudrem, można lekko podgrzać. Rozlać na herbatnikach. Inspiracja Kwestia Smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz