sobota, 25 lutego 2017

Kokoski

Po chruście, który piekłam na Tłusty Czwartek zostało mi trochę białek. Myślałam o kokosankach, ale ostatecznie upiekłam kokoski ;). Niby jak kokosanki, ale jednak bardziej beziki kokosowe. Kruche i chrupiące.

Kokosi


Składniki
  • 3 białka 
  • 250g cukru
  • 150g kokosu
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru pudru cały czas mieszając. Następnie, misę z białkami położyć nad rondelek z gorącą wodą, Woda może się lekko gotować. Białka ubijać dalej ok 10 min, aż masa odrobinę zesztywnieje. Następnie dodać kokos i wymieszać. Łyżką nakładać  porcje ciasteczek na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarnik nagrzanym do 150*C ok 40 min. Po upieczeniu można zostawić w piekarniku z uchylonym drzwiczkami, aby się jeszcze podsuszyły.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz