poniedziałek, 13 lutego 2017

Chałwowiec z wiśniami

Słodkie ciasto z wyraźnym smakiem chałwy. Słodkość przełamują wiśnie. Dlatego lepiej, jeśli konfitura nie jest za słodka, albo użyjcie wiśni z kompotu. Kompot można zużyć na nasączenie  ciasta.

Chałwowiec z wiśniami



Biszkopt kakaowy
  • 5 jaj
  • 300g cukru
  • 250 g mąki
  • 50g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa chałwowa
  • 600ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300g chałwy
Dodatkowo
  • konfitura wiśniowa
  • polewa czekoladowa
Biszkopt kakaowy. Jaja ubić z cukrem, aż podwoją objętość. Dodać partiami mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25min. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty, spodni nasączyć sokiem z konfitury.

Masa chałwowa. Z mleka i budyni ugotować budyń. Zostawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Na koniec dodać pokruszoną chałwę. Wymieszać wszystko dokładnie. 1/3 kremu rozłożyć na spód ciasta, ułożyć wiśnie, przykryć kolejną partią kremu. Przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować trzecią część kremu. Wierzch polać polewą czekoladową. Inspiracja Arabeska Waniliowa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz