niedziela, 21 maja 2017

Kruche z rabarbarem i budyniem

Podobne do szarlotki z budyniem, a jednak inne w smaku. Kwaśny rabarbar powoduje, że ciasto jest bardziej wyraziste.

Kruche z rabarbarem budyniem i kruszonką



Ciasto kruche
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 3 białka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
Dodatkowo
  • 500g rabarbaru
  • cukier puder
Ciasto kruche. Wszystkie składniki przesypać na deskę, posiekać nożem, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Schłodzić w lodówce.

Budyń. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym wymieszać budynie. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając zagotować.

Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na rozwałkowane ciasto. Zalać gorącym budyniem. Na wierzch wyłożyć 2 część ciasta, urywając kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 45min.

Kruche z rabarbarem i kruszonką


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz