czwartek, 18 maja 2017

Sernik z rabarbarem i kruszonką

Sezon rabarbarowy w pełni, więc kolejny przepis, tym razem padło na sernik z rabarbarem. Ciasto nie jest za słodkie. Smaki przenikają się tworząc ciekawą całość.

Sernik z rabarbarem


Spód
  • 225g mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajo
  • 150g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik
  • 750g twarogu
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier waniliowy
Rabarbar
  • 400g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżek kokosu
  • cukier puder do posypania
Spód.  Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem, schłodzić w lodówce, drugą część włożyć do zamrażalnika.

Sernik. Twaróg zmielić. Wszystkie składniki przełożyć do miski i krótko wymieszać do połączenia składników. Masę serową przelać na wyłożony spód.

Rabarbar. Rabarbar umyć, odciąć końce, pokroić w kostkę, wsypać cukier, mąkę i kokos. Wymieszać. Rabarbar przełożyć na ser, pozostały kokos z rabarbaru rozsypać na rabarbar. Na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 45 min. Przestudzić. Posypać cukrem pudrem. Inspiracja Kwestia Smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz