poniedziałek, 8 maja 2017

Ciasto z rabarbarem i bananami

Już się nie mogłam doczekać, kiedy pojawi się świeży rabarbar, żeby zrobić jakiś pyszny kawałek ciasta.

12 porcji; 1 porcja ok 280 kcal

Ciasto z rabarbarem i bananami
Ciasto
  • 150g serka mascarpone
  • 80g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Owoce w żółtkowym kremie jajecznym
  • 350g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 banany
  • 4 jaja
  • 250 śmietany
  • 70g cukru
  • 1 budyń waniliowy
Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Zasypać trzema łyżkami cukru. Zostawić aby puścił soki.

Ciasto. Serek, cukier, budyń, olej, mleko i sól przełożyć do miski i wymieszać. Następnie przesiać mąkę i proszek. Wsypać partiami. Wymieszać. Wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem. Będzie bardzo gęste.

Rabarbar odsączyć, dodać pokrojone w plasterki banany, przełożyć na ciasto. Pozostałe składniki przełożyć do miski. Wymieszać. Przelać na owoce. Masa jajeczna będzie bardzo rzadka. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 200*C. Piec ok 1h, aż masa jajeczna się zetnie. Inspiracja Mała Cukierenka.

Ciasto z rabarbarem i bananami

Ciasto z rabarbarem i bananami

Ciasto z rabarbarem i bananami

Ciasto z rabarbarem i bananami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz