wtorek, 30 maja 2017

Sernik z musem bazyliowym

Spód z maślanych ciasteczek, cytrynowy sernik i góra - mus bazyliowy. Pieknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Jak każdy sernik lepiej zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Sernik z musem bazyliowym

Spód
  • 200g maślanych ciasteczek
  • 50g masła

Masa serowa
  • 500g sera sernikowego
  • 500g serka mascarpne
  • 5 jaj
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • skórka z cytryny
  • sok z 2 cytryn
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Mus bazyliowy
  • 500ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 doniczki bazylii
Spód. Ciasteczka zmielić razem z masłem w malakserze. Rozłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem. Uklepać i wstawić do lodówki.

Masa serowa. Ser i mascarpone włożyć do miski, dodać cukier i wymieszać krótko na niewielkich obrotach. Dodać sok i skórkę z cytryny. Następnie dodawać po jednym jajku, mieszając tylko do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Przelać na wcześniej położone ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C na 15 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec jeszcze ok 90min. upieczony, ochłodzić i wstawić do lodówki.

Mus bazyliowy. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Zostawić, aby napęczniała. Listki bazylii obrać zmiksować w malakserze. Można dodać 2 łyżki wody. Następnie przecisnąć przez sitko. Do powstałego ekstraktu bazyliowego dodać cukier i 100 ml śmietany. Wymieszać. Żelatynę podgrzać, aby się rozpuściła. Powoli przelewać mus bazyliowy do żelatyny, mieszając, by nie zrobiły się gluty. Pozostałą śmietanę ubić dodać przechłodzony mus. Wymieszać. Przelać na sernik. Wstawić do lodówki, aby całość stężała. Udekorować listkami bazylii. Inspiracja Kwestia Smaku.

Sernik z musem bazyliowym

Sernik z  musem bazyliowym

Sernik z musem bazyliowym

2 komentarze:

  1. Ależ pysznie wyglada. Uwielbiam dodatek bazylii do dań słodkich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda i pysznie smakuje :) polecam

    OdpowiedzUsuń