niedziela, 28 maja 2017

Ciasto marchewkowe

Jeśli macie ochotę na ciasto marchewkowe, polecam ten przepis. Ciasto ma orzechowo marchewkowy posmak, wyczuwalny ananas i korzenne przyprawy. Do tego słodko-słony krem.

Ciasto marchewkowe z kremem


Ciasto marchewkowe
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 200g startej marchewki
  • pół puszki ananasa pokrojonej w drobne paski
  • szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki goździka
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
Krem
  • 300g serka philadelphia
  • 90g masła
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • ekstrakt waniliowy
Ciasto marchewkowe. Jaja wymieszać z olejem, dodać cukier. Dodać sypkie składniki i przyprawy. wymieszać. Na koniec dodać orzechy, ananas i marchewkę. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Piec w piekarniku nagrzanym do 175*C ok 45min.

Krem. Masło, cukier i wanilię utrzeć do otrzymania puszystej masy. Dodawać serek kremowy, w trzech turach, cały czas ucierając. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz