wtorek, 23 maja 2017

Drożdżowa babka śniadaniowa

Nie ma to jak pyszna domowa drożdżówka na śniadanie, a ta w dodatku wygląda jak z najlepszej cukierni.

Drożdżowa babka śniadaniowa
Składniki
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • szklanka mleka
  • 40g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 jaja
  • żółtko
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • szczypta soli
W ciepłym mleku z dodatkiem cukru pudru rozprowadzamy pokruszone drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do misy wsypujemy mąkę i pozostałe składniki, masło można pokroić na mniejsze kawałki. Wyrabiamy ciasto ręką ok 5-7 minut. Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na ok 1h aby wyrosło. Gdy podwoi objętość wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 50min. Wyjmujemy na deskę do całkowitego wychłodzenia.

Babka śniadaniowa

Drożdżówka z rodzynkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz