sobota, 20 maja 2017

Chlebek sułtański

Brzmi poważnie, a to pyszny chlebek bananowy z kokosem, smakuje idealnie sam lub posmarowany dobrym dżemem.

Chlebek sułtański

Składniki
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 100g brązowego cukru
  • 1/4 szklanki kokosu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 banany
  • 1 jajo
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu

W jednej misce wymieszac wszystkie suche składniki. Do drugie dać banany i rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe mokre składniki i wymieszać. Przelać wszystko do miski z suchymi składnikami. Wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać kokosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 40 min, do suchego patyczka.

Chlebek sułtański

Chlebek sułtański

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz