sobota, 27 maja 2017

Babka pomarańczowa

Babka - chlebek pomarańczowy. Przepis kuchni amerykańskiej, prostota i smak w jednym.

Babka pomarańczowa



Ciasto
  • 6 jaj
  • szklanka cukru pudru
  • ekstrakt pomarańczowy
  • skórka i sok z pomarańczy
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g margaryny
Lukier
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
  • łyżka soku z pomarańczy
Ciasto. Margarynę rozpuścić i doprowadzić do wrzenia. Jaja wymieszać z cukrem. dodać ekstrakt, skórkę i sok z pomarańczy. Następnie dodać oba rodzaje mąki i wymieszać. Na koniec dodać wrzącą margarynę. Zostawić na ok 1 min. następnie wszystko dokładnie lekko wymieszać. Przelać ciasto do keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 45min. Do suchego patyczka. Wyjąć ostudzić.

Lukier. Cukier puder rozcieramy z sokiem z pomarańczy i alkoholem. Lukrem smarujemy jeszcze ciepłą babkę.

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz