piątek, 26 maja 2017

Mini Pavlova

Uwielbiam bezy, a do tego świeże owoce. pychotka.

Mini Pavlova


Składniki
  • 4 białka
  • 280g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka mąki lub skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo
  • 400g śmietany 30%
  • truskawki, jagody
  • 1 łyżka cukru pudru
Bezy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić. Masę bezową wykładać w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką tworząc okręgi. Wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę ze 180*C do 100°C. Piec 1 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku.

Truskawki umyć i odszypułkować. Ok. 150g zmiksować z cukrem pudrem. Odstawić na bok. Resztę truskawek pokroić na mniejsze kawałki. Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na bezy. Udekorować owocami i polać sosem truskawkowym. Podawać od razu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz