sobota, 6 maja 2017

Bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim

Co roku, kiedy w końcu w ogrodzie pojawia się czosnek niedźwiedzi, zastanawiam się co z nim zrobić. Tym razem spróbowałam bułeczki na śniadanie. Wyszły pyszne, miękkie w środku, chrupkie z zewnątrz. W smaku maślane i bardzo czosnkowe.

Bułeczki z masłem czosnkowym


Ciasto
  • 400g mąki
  • 8g drożdży
  • 20g cukru
  • 260ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30g masła

Farsz
  • garść czosnku niedźwiedziego
  • 50g masła
  • sól
  • pieprz

Farsz. Miękkie masło rozgnieść widelcem. Liście czosnku umyć i drobno posiekać, dodać do masła, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Ciasto. 100ml mleka podgrzać, dodać cukier i drożdże. Zostawić kilka minut, żeby drożdże zaczęły rosnąć. Masło rozpuścić. Do miski przesiać mąkę dodać rozczyn i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto kilka minut. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1h. Ciasto podzielić na 12 kawałków.  Rozwałkować i zwinąć w roladkę. Wierzch naciąć po długości i do środka dać ok łyżeczki przygotowanego farszu. Zostawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20 min, aż się z wierzchu lekko zarumienią. Inspiracja Kasia.In



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz