Ciasto snikers już było, ale w zupełnie innej postaci i mimo wszystko inne smaki. Tamto jest wyśmienite, to również. Bardzo delikatny kakaowy biszkopt, delikatny krem na bazie żółtek. Ciasto słodkie, ale pyszne.
Porcji 20, 1 porcja ok 410 kcal
Snikers ciemny
|
Biszkopt kakaowy
- 7 jaj
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
Biszkopt orzechowy
- 250g zmielonych orzechów
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 białek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem na żółtkach
- 5 żółtek
- 125 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 300 g masła
Dodatkowo
- puszka masy krówkowej
- wiórki czekoladowe do posypania
Biszkopt kakaowy. Białka ubić, do ubitych dodać cukier puder oraz żółtka, na końcu mąkę, kakao i proszek do pieczenia. lekko przemieszać. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180*C. Piec do suchego patyczka ok 30 min. Ostudzić, przekroić w poprzek na dwa kawałki.
Biszkopt orzechowy. Ubić białka, dodać cukier, następnie orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok 30 min.
Krem na żółtkach. Żółtka wymieszać z cukrem i mlekiem, zagotować ciągle mieszając, aż zrobi się budyń. Przestudzić. Masło utrzeć, stopniowo dodawać przestudzony budyń. Wymieszać dokładnie.
Spód ciasta ułożyć na blaszce, rozsmarować 2/3 kremu, położyć biszkopt orzechowy, posmarować masą kajmakową, przyłożyć drugim kawałkiem biszkoptu. Wierzch posmarować pozostałą częścią kremu, posypać wiórkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz