sobota, 3 grudnia 2016

Snikers ciemny

Ciasto snikers już było, ale w zupełnie innej postaci i mimo wszystko inne smaki. Tamto jest wyśmienite, to również. Bardzo delikatny kakaowy biszkopt, delikatny krem na bazie żółtek. Ciasto słodkie, ale pyszne.

Porcji 20, 1 porcja ok 410 kcal

Snikers ciemny


Biszkopt kakaowy
  • 7 jaj
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Biszkopt orzechowy
  • 250g zmielonych orzechów
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem na żółtkach
  • 5  żółtek
  • 125 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 300 g masła
Dodatkowo
  • puszka masy krówkowej
  • wiórki czekoladowe do posypania
Biszkopt kakaowy. Białka ubić, do ubitych dodać cukier puder oraz żółtka, na końcu mąkę, kakao i proszek do pieczenia. lekko przemieszać. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180*C. Piec do suchego patyczka ok 30 min. Ostudzić, przekroić w poprzek na dwa kawałki.

Biszkopt orzechowy. Ubić białka, dodać cukier, następnie orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok 30 min.

Krem na żółtkach. Żółtka wymieszać z cukrem i mlekiem, zagotować ciągle mieszając, aż zrobi się budyń. Przestudzić. Masło utrzeć, stopniowo dodawać przestudzony budyń. Wymieszać dokładnie.

Spód ciasta ułożyć na blaszce, rozsmarować 2/3 kremu, położyć biszkopt orzechowy, posmarować masą kajmakową, przyłożyć drugim kawałkiem biszkoptu. Wierzch posmarować pozostałą częścią kremu, posypać wiórkami czekoladowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz